Magic Mirror, osa 2.

by on 07/12/2017

Seuraavaksi vuorossa oli käyttöliittymän suunnittelu ja devaaminen. Jo aluksi päätin, että käyttöliittymä tehdään www-sivun päälle. Toinen vaihtoehto olisi ollut esimerkiksi käyttä pythonia ja jotain UI-kirjastoa, mutta www-sivun tekeminen tuntui huomattavasti helpommalta vaihtoehdolta.

Raspberrylle olisi ollut mahdollista asentaa oma www-palvelin, mutta koska minulla oli jo omalla kotipalvelimella pyörimässä www-palvelin, päätin tehdä sivut suoraan sinne. Näin ollen Rasberry vain noutaa sivun kotipalvelimelta ja näyttää sen ruudulla.

Käyttöliittymän ”pääsivusta” sivusta tulisi kolmeosainen:

 • Yläosassa näkyisi säätiedot ja lyhyenajan sääennusteet
 • Keskiosassa olisi vaihtelevaa tietoa, riippuen kellonajasta/triggereistä:
  • Esim. oletuksena esim. uutisotsikoita
  • 3D-tulostimen status
  • Saunan / paljun lämpötila, kun sitä lämmitetään
  • yms
 • Alaosassa näkyisi perheen yhteinen kalenteri

Toinen sivu näyttäisi sitten kotiautomaatijärjestelmän tietoja, kuten lämpötilat, ilmanvaihtokoneen tiedot, lämmityksen tiedot, vedenkulutuksen, yms.

Käyttöliittymän ohjaukseen mietin pari eri vaihtoehtoa:

 • Kosketuskalvo
 • Kinect-ohjain
 • Näppäimistö ja hiiri (touchpad)
 • Muutama näppäin + PIR
 • Ääniohjaus

Kosketuskalvoja löytyi Ebaystä 24″ asti järkevään hintaan, mutta sitä suurempia oli todella vaikea löytää ja niiden hinta olikin sitten >500e, joten ne jäivät pois laskuista melko pian. Tietysti jos joskus tulee vastaan 48″ kosketuskalvo, niin sen voisi tuohon laittaa

Minulle oli jäänyt käyttämättömäksi yksi XBOX 360:n Kinect -ohjain, jonka olisi voinut kytkeä Raspberryyn sovittimen avulla. Raspberrylle löytyy myös kirjasto Kinectille, mutta lopulta ajattelin, että Kinectin saaminen järkevästi näytön yläpuolelle tulisi olemaan haastavaa. Toisekseen Rasberryn teho ei ehkä riittäisi Kinectin suuren datamäärän hanskaamiseen, joten jätin sen pois vaihtoehdoista tässä vaiheessa. Joskus kyllä voisi kokeilla Kinectiä Raspberryn kera.

Raspberryn käyttöön tarvitaan näppäimistöä ja hiirtä, joten siihen valitsin langattoman multimedianäppäimistön, missä on touchpad. Tosin näppäimistöä ei tarvita muulloin kuin nettiselaimen avaamisessa ja sen saamisessa kokoruututilaan (ja senkin voi varmaan konffata automaattiseksi).

Ääniohjaustakin mietin, mutta sitäkin pitäisi kokeilla ensin toisella Raspberryllä, että saako siitä kunnolla toimivaa.

Päätin sitten em. vaihtoehdoista ottaa käyttöön neljä nappia + PIR-tunnisti, jotka on kytketty Raspberryn IO-tuloihin. Neljällä näppäimellä voi vaihtaa näkymää ja selata esim. kalenteria. PIR-tunnistin pitää näyttöä päällä, mikäli lähialueella on liikettä.

 

Vastaa