Venttiili paljun ja kamiinan väliin

by on 06/07/2017

Venttiilin suunnittelun aloitin hommaamalla muutaman viemäriputken palasen; kaksi T-kappaletta + pieni pätkä suoraa putkea. Vasemmanpuoleiseen T-kappaleeseen tulee itse venttiili ja oikeanpuoleisen T-kappaleen korkkiin tulee liitos hiekkasuodattimelle.

Suunnittelin T-kappaleeseen tulevan venttiilin Autodeskin Fusion360 3D-mallinnusohjelmalla.  Harmaa osa tulee T-kappaleen muhviin ja se tehdään printtaamalla PLA:sta.  Akseli on alumiinia ja läppä jotain muovia mitä nyt sattuu laatikosta löytymään. 3D-mallia voi katsella tästä.

3D-tulostuksen jälkeen sorvasin akselin 12mm alumiinitangosta.

Puolet akselista on 12mm ja toinen 10mm. Puoleen väliin tulee tiiviste, joka (toivottavasti) estää veden tihkumisen akselin reijästä.

Seuraavaksi jyrsin akselin toisen pään tasaiseksi, mihin venttiililäppä kiinnitetään.

Akselin yläpäähän tein M10 kierteet mutterille, jolla saadaan tiivisteet kiristettyä tiukasti akselin ympärille. Mutterissa on vielä pidätinruuvi, jolla mutteri lukitaan akseliin kiinni, ettei se pääse löystymään.

Läppä suljettuna, eihän tuo aivan tiivis ole, mutta toivottavasti riittävän tiivis.

Akselin päähän laitoin vielä jatkomutterilla kahvan, jonka avulla venttiiliä on helppo käyttää.

Toisen T-kappaleen korkkiin tein läpiviennin letkulle.

Venttiili ja suodatinliitos asennettuna paljun alaputkeen.

Venttiili toimi yllättävänkin hyvin. Vesi kulkee suodattimelta kamiinan kautta paljuun mukavalla paineella. Mikäli suodatinta ei käytä lämmittämisen aikana, voi venttiilin kääntää auki, jolloin vesi pääsee vapaasti virtaamaan kamiinaan.

Vastaa