Hiekkasuodatin paljuun

by on 09/06/2017

Viime kesänä hankitussa paljussa ei ole ollut minkäänlaista suodatusta ja sen kyllä huomasi lasten parin päivän aktiivisen kylpemisen jälkeen. Vedessä on kyllä ollut klooraus, mutta se ei poista kiinteää materiaalia. Työkaveri suositteli Kärkkäisen (https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/bestway-flowclear-2006-l-hr-hiekkasuodatin) hiekkasuodatinta, joten ostin sellaisen loppukeväästä.

Hiekkasuodattimessa likainen vesi johdetaan paineella hiekan läpi, johon roskat yms jäävät.

Suodattimen kytkeminen paljuun ei ollutkaan aivan triviaali homma, koska paljussa ei ole valmiita läpivientejä erilliselle suodattimelle. Paljun asennusvaiheessa laitoin kaminan alaputkeen poistoventtiilin, koska paljun oikea tyhjennysventtiili on hieman hankalassa paikassa terassilaudoituksen alla. Ihan ensimmäiseksi kytkin suodattimen alla olevan kuvan mukaisesti.

Suodattimen sisääntulo ottaa veden poistohaarasta ja pumppaa sen letkun kautta kannen välistä paljuun. Pumppu on sen verran tehokas, että se imee veden sekä kaminan alaputkesta että yläputkesta kaminan läpi. Näin ollen lämmitettäessä kuuma vesi kulkee suodattimen läpi. Suodattimen käyttöohjeissa veden korkein lämpötila oli +35c, mutta ainakin yhden lämmityksen perusteella kuuma vesi ei tuottanut ongelmia. Yhden vuorokauden testin jälkeen paljun vesi oli todella kirkasta, eikä roskista ollut tietoakaan. Suodattimen poistoputken käyttö kannen raosta ei kuitenkaan ole kovin käyttäjäystävällistä, joten jotain muuta täytyi keksiä.

Eräs kytkentä mitä pyörittelin oli seuraava:

Siinä kaminan alaputki katkaistaan ja paljusta johdetaan vesi suodattimeen ja suodatin pumppaa sen kaminaan. Ongelmia syntyy, mikäli suodatin ei ole käynnissä, koska silloin kamina ei saa kylmää vettä ja vesi alkaa kiehumaan. Mikäli pumppu on aina käynnissä, ongelmaa ei tule.

Loppujen lopuksi päädyin ratkaisuun, jossa kylmä vesi otetaan vasemmalla olevasta poistoputkesta suodattimelle. Suodatettu vesi johdetaan sitten kaminan alaputkeen. Liitoksen ja paljun väliin pitää vain tehdä venttiili, joka estää veden kulun takaisin paljuun.

Seuraavaksi ohjelmassa onkin venttiilin rakennus, koska valmista (ja edullista) 75mm putkeen liitettävää venttiiliä en löytänyt.

Vastaa