Ensimmäiset lämpötilamittaukset paljusta

by on 13/11/2016

Eilen tuli lämmitettyä paljua pitkästä aikaa ja samalla testattua ensimmäistä kertaa veden ja palokaasujen lämpötilan mittausta. Samalla tuli mitattua kauanko paljun lämmittämiseen menee aikaa, kun ulkona on 10 astetta pakkasta.

Ensimmäinen kuvaaja on veden lämpöantureilta. Sininen on kamiinaan menevän veden lämpötila ja oranssi kamiinasta lähtevän veden lämpötila. Näyteintervalli on noin minuutti. Näytteen 22 kohdilla vesi saavutti yläputken (kamiinasta lähtevä vesi) ja näytteen 30 kohdilla sytytin kamiinan. Näytteen 130 ja 162 kohdalla kävin sekoittamassa vettä. Paljun lämmittämiseen meni aikaa noin 2.5h, mikä on noin tunnin enemmän kuin mitä kesällä meni.

palju_vesi

Palokaasujen reaaliaikainen tarkkailu lämmitysaikana oli erittäin mielenkiintoista. Pyrin lisäämään puita kamiinaan aina, kun palokaasut laskivat 300 asteen tietämille. Mikäli palokaasut tippuivat 200 asteen tuntumaan, alkoi puun lisäämisellä olla jo kiirus, jos halusi lähtevän veden olevan kuumaa.  Näytteen 162 jälkeen pidin vain pientä ylläpitotulta, jolloin palokaasut laskivat alle 200 asteen.

palju_palokaasu

Termoparin asennuspaikka vaikuttaa ihan sopivalta, pääasia on että siitä näkee milloin pitää mennä lisäämään puita.

Ajatuksena on koodailla jonkilainen softa (palvelin/kännykkä) joka tarkkailee palokaasujen lämpötilaa ja hälyttää, kun on aika mennä lisäämään puuta. Samalla voisi tulla myös paljun veden lämpötilat. Tähän voisi hyödyntää esimerkiksi Telegram-viestipalvelusta löytyviä botteja.

Lopuksi on kuitenkin todettava, että sisään- ja ulostulevan veden lämpötilan mittaamisesta ei voi päätellä milloin palju on valmis, vaan se pitää käydä käsin toteamassa tai mittaamassa. Jonkinlaisesta vedensekoittajasta voisi olla apua, koska kylmä vesi painuu pohjalle ja lämmin jää yläosiin. Tai sitten pitää lisätä kolmas anturi, joka mittaa veden lämpötilaa keskeltä vesimassaa?

Vastaa