ABS-filamentin säilytystä ja kissanhiekkaa

by on 06/11/2016

Koska ABS-filamentti tahtoo imeä itseensä kosteutta, sitä olisi hyvä säilyttää hermeettisessä pussissa tai rasiassa. Pikainen googletus ei tuonut kovin hyviä hittejä (edullisiin) hermeettisiin rasioihin, joten päädyin siihen että kokeilen säilyttää niitä isoissa minigrip-pusseissa. Minigrip-pusseja löytyy Maxi-koossa (7l), mutta mistään läheltä niitä ei löytynyt. (edit. 27.11. Citymarketista löytyy!) Koot rajoittuivat 2l ja 4l pusseihin. Työkaveri vinkkasi, että Ikeasta löytyy isoja uudelleen suljettavia pusseja kahdella sulkimella. Ikean nettisivuilta löytyikin tarkat speksit ISTAD-pakastuspusseihin. 3,99e saa 30kpl pusseja, mistä 15kpl on 6litran ja 15kpl on 4,5l pusseja, melkoisen edullista! Etsin suunnilleen samankokoisen muovipussin ja kokeilin, että filamenttikela mahtuu sinne. Nyt vain pitäisi lähteä käymään Ikeassa ostoksilla.

Säilytyspussit eivät itsessään poista kosteutta, vaan pussiin pitää laittaa kaveriksi esimerkisi Silikageeliä. Motonet yms. paikat myyvät kosteudensyöjiä suolaiseen hintaan, joten sellainen käyttäminen ei ollut vaihtoehto. Ebaystä saisi tilattua silikageelipusseja, mutta monen viikon toimitusaika ei houkutellut. Netistä löysin tietoa, että silikageeliä myydään kissanhiekkana, joten nokka kohti lähimarkettia. Sieltä mukaan tarttui Pirkan kissanhiekkaa:

kissanhiekka

5l pussi maksoi noin 6e. Tuosta määrästä riittää silikageeliä jo pariinkin filamenttipussiin. Heti aluksi laiton noin 500g silikageliä ja kosteusanturin minigrip-pussiin, että näkisin imeekö se ilmasta kosteutta. Seuraavana aamuna ihmettelin, kun kosteusprosentti oli noin 50. Oletin, että silikageeli olisi imaissut kosteudet ja kosteusprosentti olisi jossain 10 tietämissä. Mutta oletettavasti silikageeliä ei ole kuivattu ennen pussitusta ja siksi kosteusprosentti on noin suuri. Se oli suurempi jopa kuin autotallissa missä mittauksen suoritin. Mutta onneksi silikageelinkin voi kuivattaa itse. Laitoin uusia rakeita pellille ja pelti uuniin kahdeksi tunniksi 120c lämpötilaan. Jotta näkisin olisiko kiteissä paljon kosteutta, punnitsin rakeet ennen ja jälkeen uunituksen. Ennen uunitusta rakeet painoivat 735g ja uunituksen jälkeen ne painoivat 50g vähemmän! Eli kosteutta oli poistunut huomattava määrä! Seuraavaksi vaihdoin kuivat silikageelit mittapussiin ja muutos kosteusprosenteissa oli huomattava:

kuivatus

Välittömästi kosteusprosentti putosi alle 20% ja se saturoitui noin 10% tietämille. Kosteusanturina toimi Sensirionin SHT11. Seuraavaksi uunitinkin kaikki loput silikageelit ja pussitin ne kaksinkertaisiin minigrip-pusseihin odottamaan käyttöä, joka olisi ABS-filamenttipussin pitäminen kuivana.

Comments

Kiitos tästä! Olinkin etsinyt hetken aikaa jo tietoa, että miten tuo silica gel kissanhiekka toimii filamentin säilytyksessä. Nyt säästyin itse tältä mittaukselta/testaukselta, koska olisin tehnyt saman mittauksen varmaan itsekin asian todetakseni. Ei muutaku isoja minigrip pusseja etsimään ja marketista kissanhiekkaa uunin kautta filamentin kautta pussiin!

Vastaa