Paljun tulpat ja filamentin kuivatusta

by on 03/11/2016

Aloinpas printtailemaan valkoisella ABS:llä paljuun tulppia, jotta kamiinasta saa laskettua vedet pois ilman, että koko paljusta tarvitsee vesiä tyhjentää. Tsekkasin Kiramin nettisivulta tulppia ja yhden tulpan hinta oli 20e, joten ei tarvinnut kahta kertaa miettiä teenkö tulpat itse. Otin nopsaan mitat työntömitalla ja sitten mallintamaan:

tulppa2 tulppa1

Tulppa koostuu kahdesta osasta, jotka liimataan yhteen ja keskelle tulee M6 pultti, joka kiertyy paljussa olevaan viemäriin.

Eka printti ulos ja tulos ei ollut kovin hyvä!

dsc_0533

Pinta pienillä reijillä! Heti muistin, että tämä johtuu siitä, että ABS-materiaali on imenyt kosteutta ilmasta. Kosteus sitten kiehahtaa kuumassa extruderissa ja aiheuttaa kuplia tulostukseen. En ole säilyttänyt ABS-filamentteja missään erityisessä pussissa tai laatikossa, joka olisi hermeettisesti suojattu, mutta tästä eteenpäin ajattelin niin tehdä.

Peli ei ole onneksi filamentin osalta menetetty, koska se voidaan kuivata. Rulla vain uuniin n. 120c lämpötilaksi, luukku vähän raolleen ja siellä sen annetaan paistua parisen tuntia.

dsc_0528

Ilmeisesti filamentin kela ei ihan tykännyt lämpötilasta:

dsc_0531

Mutta eipä siinä mitään, filamentti kuivui ja seuraavat tulosteet olivatkin sitten jo huomattavasti parempia. Koska nuo kelat eivät näytä kestävän kuumuutta, täytynee rakentaa jokin väliaikainen kela, mihin filamentin voi kelata kuivatuksen ajaksi.

Nyt pitää myös miettiä miten alan filamentteja jatkossa säilyttelemään.

Vastaa